Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

ΑΣΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ( ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ )





























Μια ποσότητα γάλακτος  υφίσταται παστερίωση στους 62οC  για χρόνο t1 . Αρχικά ο πληθυσμός ενός μικροβίου  ήταν 108 και στο τέλος της διαδικασίας ( χρονική στιγμή t1 ) ήταν 102 . Στην συνέχεια το γάλα διατηρήθηκε στο ψυγείο για το χρονικό διάστημα ( t1 t2 ) των 3 ημερών ,αλλά μετά ξεχάστηκε κατά λάθος εκτός ψυγείου για το διάστημα ( t2 t3 ) των 2 ημερών .Αφού μελετήσετε το διάγραμμα να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις :
α) Ποιος είναι ο χρόνος t1 που πραγματοποιήθηκε η παστερίωση ;
β) Γιατί το γάλα πρέπει να παστεριώνεται ;
γ) Να σχολιάσετε και να αιτιολογήσετε τα τμήματα της καμπύλης  (0 - t1 ) και
( t1 t2 ) .
δ) Τι συνέβη την χρονική t2 και άρχισε ο πληθυσμός να αυξάνεται ;
ε) Πόσος θα είναι ο πληθυσμός την χρονική στιγμή t3 ,αν δίνεται ότι ο μικροοργανισμός πολλαπλασιάζεται κάθε 12 ώρες και οι συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάπτυξή και τον πολλαπλασιασμό του . 

3 σχόλια:

PanReb είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
α) μισή ώρα
β)καταστρέφονται όλα τα παθογόνα και τα περισσότεςρα μη παθογόνα μικρόβια , ενώ διατηρείται η γεύση του .
γ)0-t1 πεθαίνουν οι μικροοργανισμοί αλλά 100 μετατρέπονται σε ενδοσπόρια και γι'αυτό απο t1-t2 παραμένει ο πληθυσμός σταθερός , αφού τα ενδοσπόρια δεν πολλαπλασιάζονται .
δ) βλάστηση ενδοσπορίων .
ε) 1600

Ανώνυμος είπε...

Το αναρτώμενο υλικό στο ιστολόγιό σας είναι καταπληκτικό. Συγχαρητήρια!
Θα ήθελα να επισημάνω κάτι σε σχέση με το αποτέλεσμα του τελευταίου ερωτήματος και το διάγραμμα της εκφώνησης:
υπάρχει αναντιστοιχία στις τιμές και την γραφική απεικόνιση του πληθυσμού ( Το Νt3=1600
βρίσκεται πιο πάνω από το Ντ0 = 108 (Δέκα εις την 8η)

PanReb είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και τη σωστή παρατήρηση.Προσπάθησα το σχήμα να το αλλάξω και να διορθώσω το λάθος στην απεικόνιση .