Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗΣ DNA











Το παραπάνω σχήμα αναπαριστά τη θηλιά αντιγραφής σε ένα βακτηριακό DNA , μήκους 4*106 ζευγών αζωτούχων βάσεων .Η αλληλουχία των αζωτούχων βάσεων που εμφανίζεται στο σχήμα αντιστοιχεί σε ένα γονίδιο του βακτηρίου , δεξιά του οποίου βρίσκεται ο Υποκινητής του .Να απαντήσετε στα  παρακάτω ερωτήματα :
Γ1 . Να απεικονίσετε τον συνεχή και τον ασυνεχή κλώνο , στην κάθε διχάλα αντιγραφής , με τον προσανατολισμό του .Πόσους συνεχής κλώνους θα έχουμε όταν ανοίξει ολόκληρη η θηλιά ;Να δικαιολογήσετε τις απαντήσεις σας .
Γ2 . Να γράψετε τα πρωταρχικά τμήματα , των συνεχών κλώνων , αν γνωρίζετε ότι έχουν μήκος 5 αζωτούχες βάσεις .
Γ3 .Αν η ταχύτητα αντιγραφής της DNA πολυμεράσης είναι 2000 νουκλεοτίδια το δευτερόλεπτο , να υπολογίσετε το χρόνο που απαιτείται για να αντιγραφεί ολόκληρο το βακτηριακό DNA .
Γ4 . Να βρείτε ποιος είναι ο κωδικός κλώνος του παραπάνω γονιδίου και να δικαιολογήσετε την απάντησή σας .
Γ5 . Να αποτυπώσετε το mRNA και το πεπτίδιο , μαζί με τον προσανατολισμό τους .Δικαιολογείστε την απάντησή σας .

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, πολύ καλή δουλειά!!
Μια διευκρίνηση θα ήθελα για το ερώτημα Γ3. Η μέση ταχύτητα με βάση την ύλη πάντα του βιβλίου Της Γ' Λυκείου αναφέρεται συνολικά στη θηλειά ή ξεχωριστά σε καθένα από τα 4 τεταρτημόρια; Ευχαριστώ

ΡΕΜΠΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε...

Ευχαριστώ.
Γ3)το 2000 νουκλεοτίδια /sec είναι ο ρυθμός με τον οποίο δουλεύει το ένζυμο .
Εφαρμόζω για τον ένα συνεχή κλώνο και έχω t=2.000.000/2000=1000 sec .Αυτός είναι και ο χρόνος αντιγραφής του συνεχούς κλώνου και ολόκληρου του μορίου(γιατί η αντιγραφή γίνεται ταυτόχρονα και στα τέσσερα τεταρτημόρια) .Στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερος, γιατί τελειώνει πρώτα η αντιγραφή του συνεχούς κλώνου -προπορευόμενος- και στη συνέχεια τελειώνει η αντιγραφή στον ασυνεχή κλώνο -καθυστερημένος-.